DomRóżności

Moda na miedź – co warto wiedzieć?

Miedź cieszy się ogromną popularnością, gdyż coraz więcej osób zaczyna doceniać jej cenne właściwości i wpływ na nasz organizm. Kubki miedziane oraz naczynia coraz częściej zajmują stałe miejsce w naszej kuchni, a bransoletki i inne dodatki stanowią stały element stylizacji.

Dlaczego warto używać miedź?

Miedź to metal, który pozwala chronić przed wystąpieniem osteoporozy, poprawia odporność organizmu oraz ma duże znaczenie we właściwym funkcjonowaniu ludzkiego mózgu. Wykazuje również działanie antybakteryjne i pozwala zwalczać infekcje, dzięki czemu jesteśmy zdrowsi, lepiej się czujemy i wykazujemy się doskonałą odpornością. Używane codziennie kubki miedziane czy naczynia wykonane z tego metalu pozwalają uporać się z trudnościami w koncentracji oraz zapamiętywaniu. Zauważmy jednak, że miedzi w naszym organizmie jest tylko odrobinę, dlatego należy ją regularnie dostarczać.

Omawiany metal odpowiada za transportowanie tlenu do wszystkich komórek w organizmie, czyli bez miedzi ludzki mózg nie jest w stanie właściwie funkcjonować. Człowiek nie umie się skoncentrować, myśleć ani zapamiętywać. Pierwiastek odpowiada także za wchłanianie żelaza, zabezpiecza organizm przez szkodliwymi wolnymi rodnikami i sprawia, że na dłużej zachowujemy młody oraz atrakcyjny wygląd.

Kubki miedziane, biżuteria czy dzbanki sprawiają, że można zapobiegać chorobo serca oraz schorzeniom związanym z układem krążenia. Miedź odgrywa ważną rolę w syntezie białek (między innymi kolagenu oraz elastyny). Jak widać używanie przedmiotów miedzianych, ma sens i nie jest jedynie kwestią mody, gdyż poprawa stanu zdrowia i lepsze samopoczucie powinny być ważne dla każdego z nas.

Gdzie można znaleźć miedź?

Kubki miedziane, naczynia do gotowania oraz dzbanki to tylko przykłady zastosowania metalu. Chociaż miedź może być także dostarczana razem z produktami spożywczymi. Występuje przede wszystkim w wątrobie, otrębach pszennych, płatkach owsianych, orzechach, kakao i nasionach słonecznika. Znajdziemy ją również w wodzie pitnej, ale trudno jest stwierdzić, jakie są jej ilości, gdyż materiał, który posłużył do wykonania rur, może wpłynąć na redukcję ilości pierwiastka.

Oprócz wymienionych produktów spożywczych w diecie powinny znaleźć się także pestki dyni, orzechy laskowe, natka pietruszki, kasza gryczana oraz chleb żytni razowy. Łasuchy ucieszą się z występowania miedzi w gorzkiej czekoladzie.