Zdrowie

Dieta bez glutenu – wszystko co warto wiedzieć

Pozbawiona glutenu dieta wskazana jest osobom, które po zjedzeniu artykułów z glutenem wykazują reakcje alergiczne. Przeważnie będą to wykwity skórne, które błyskawicznie rozpozna lekarz. Kolejny znany symptom odrzucenia przez ciało glutenu to reakcja ze strony układu trawiennego. Pojawiają się wówczas zaparcia, nadmierne gazy, nudności i wiele innych. Lekarz może postawić diagnozę po wykonaniu koniecznych badań. W przypadku diagnozy pozytywnej, dla dobrego samopoczucia a także formy, należy przekierować się na dietę bezglutenową.

Czym jest gluten oraz w jakich produktach się znajduje?

W zbożach znajdują się proteiny i to one w swym składzie zawierają gluten. Bezglutenowy jadłospis odrzuca niektóre artykuły,przetwory ze zbóż. Należą do nich na przykład: niektóre chleby, mąka tortowa, sosy na bazie mąki pszenicznej, orkisz, jęczmień, żyto.

Menu bezglutenowe to kuracja wykluczeniowa, która odłącza z przyjmowanej żywności rzeczy posiadające protein glutenu. Używana jest nieraz w momencie leczenia celiakii. Słabość ta stanowi chroniczną nietolerancją glutenu, powodującą przemiany w błonach jelita cienkiego. Celiakia to przypadłość o podłożu autoimmunologicznym.

Komponowanie diety bezglutenowej

Najistotniejszym posunięciem jest umyślne odrzucanie artykułów posiadających gluten. W sklepach jest mnóstwo artykułów, które swobodnie mogą nam wymienić zboża. Dieta pozbawiona glutenu polega na wyłączaniu mąki pszennej, żytniej, orkiszowej oraz wymiana jej na ryżową, lub kukurydzianą. Wiele ludzi uczulonych na gluten ma możliwość również spożywać artykuły stworzone z mąki owsianej. Nasiona owsa nie posiadają glutenu. Poprzez właściwości upraw, owies może zawierać niewielką ilość glutenu z innych zbóż. Opakowanie mąki bezglutenowej ma znaczek potwierdzający.

Priorytetowe jest czytanie składów na etykiecie. Dieta bez glutenu ma mniejszą podaż energetyczną, dlatego należy uzupełniać ilość węglowodanów. Znaleźć można masa artykułów między innymi: makarony, które nie posiadają glutenu a także dostarczają optymalną ilość węgli. Tendencja na dietę bezglutenową sprawiła, że firmy z chęcią oferują różnorodne artykuły bezglutenowe.

Dieta pozbawiona glutenu nie jest być skomplikowana oraz monotonna! Z kolei gdy mamy obawy powinniśmy się konsultować z dietetykami, albo sprzedawcami. Potrzebujecie produktów bezglutenowych to szukajcie zielonego przekreślonego kłosa na etykiecie produktu. Omawiany symbol to zapewnienie producenta. Jest on zaświadczonym znakiem, który określa bezpieczeństwo żywności bezglutenowej.